Znanost imaginarnih rješenja ‘Patafizika čini sve, od znanosti do religije, fikcijom. ‘Patafizika ukida hijerarhiju između ozbiljnog i neozbiljnog i oduzima važnost pojmu realnog. Melone Pataphysica, novi projekt kompanije Kik Melone, donosi niz patafizičkih izvedbenih situacija kojima ukida hijerarije većinskog nad manjinskim, tretirajući materijalnost izvedbe kao eksperiment varijabilne konzistentnosti, kao niz afekata koji se u određenom vremenu i prostoru materijaliziraju kroz medije plesa, filma, performansa i jednostavne su-prisutnosti izvođača i publike.

Predstavljamo Vam ovu Izvedbu kao Dokaz. Ona je još prozirnija nego što je ikad bila, zamrznuta ili u pokretnim slikama. 

U već standardno proširenom formatu, dopuštamo da nas se tereti da smo ahistorični i neuvjerljivi, laki i luckasti i pozivamo se na ovu Izvedbu kao na Svjedoka. Svjedoka čega? Radovi koji čine ovu izvedbu odlučili su odstupiti od tiranije identiteta i umjesto toga baviti se činom. Kazališnim činom? Izvedbenim činom? Cirkuskim činom? 

I da i ne. Uprizorili smo: Čin ljubavi. Čin brižnosti. Čin plesanja na Satiea, kada nam se tako hoće. Čin govora iz tvog vanzemaljskog Drugog, zato što moramo. Čin poziva na radikalno činjenje. Činovi su novi, ali su već dugo prisutni u nama. Iz nas. Pravi izljev činova koji čine više nego bi trebali, objašnjavaju preko potrebnog. Činovi koji objašnjavaju zakone izuzetaka, ostataka od već objašnjenog. I ono objašnjeno također objašnjavaju. Empirički. Činjenjem.

Patafizičari: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Jasen Vodenica 

Egzofizičarka: Iva Nerina Sibila 

Iluminator dokaza: Saša Fistrić 

Dopisnik g. Erika Satiea: Josip Maršić 

crne figure osmislila: Hana Lukas Midžić 

produkcija: Kik Melone u koprodukciji sa Plesnim centrom TALA i Platformom.HR 

premijera: 17. 5. 2019. Platforma.HR