IZVEDBENI KRAJOLICI NISKOG POTENCIJALA I VISOKOG RIZIKA

Silvia Marchig i Umberto Lancia

Najtužnija Metoda. Ikad. kao meta-metoda kolektivnog autorstva, izronila je iz mnoštva isprobanih taktika i strategija izvedbe koja je multimedijalna i koja uključuje zadatosti prostora i konteksta u kojem se odvija: od arhitektonskih zadatosti prostora, senzoričke reakcije tijela na prostor, do društveno – političkog konteksta prostora: koja je namjena prostora, njegova povijest, slojevi poznatih i maštanih duhova koji ga nastanjuju, koja je struktura upravljanja prostorom, dostupnost i slično. Najtužnija Metoda. Ikad. prvi put tako je nazvana 2018. na Konferenciji povodom desete Kik obljetnice, razvijala se dalje u kolektivnim uronima Melone Pataphysica i Majke u proljeće / Tužniji od Najtužnijeg komada. Ikad.

U prostor i već zatečene materijalnosti (objekte, spomenuti kontekst, arhitekturu) umjetnici “naseljavaju” materijale kojima se bave: poeziju, glazbu, koreografski materijal, fotografije, ideje… Tretirajući sve materijale ne-hijerarhijski (praksa nazvana “Manjinska koreografija”) i iskustveno, unutar dana rezidencije stvaraju materijalnost izvedbe na koju se onda poziva publika.

Kroz 2023. pojavljuje se kroz  tri rezidencije koje rezultiraju porozno-izvedbenim večerima.

 

1. rezidencija: Plesni centar TALA, 15. – 19. 03. 2023., izvedbe 18. i 19.03.

Na rezidenciji Umberto Lancia i Silvia Marchig istražuju metode zajedničkog bivanja i stvaranja u prostoru, primjenjujući prakse nađene koreografije i manjinske koreografije, izvedbene protokole koje su razvili u dosadašnjem zajedničkom radu. Jedna od referenci rada /ishodišna točka za izvedbu je pjesma „O Superman“ Laurie Anderson.

 

2. rezidencija: ART Radionica Lazareti Dubrovnik, 3. – 8.7. 2023., izvedbe 5., 6. i 7.7.2023.

Na rezidenciji Umberto Lancia i Silvia Marchig surađuju sa fotografom Sunčanom Stoneom, istražujući odnos fotografije i koreografije, odnosno izvedbe. Također rade na praksi koreografske eholalije, u unutarnjem i vanjskom prostoru.

 

3. rezidencija: Plesni centar TALA, 23. do 26.11., izvedba 26.11. unutar ANTISEZONINOG bloka u studenom.

U ovoj izvedbi, autori zaključuju ovogodišnju etapu rada, pozivajući publiku na zajedničku fantaziju o izvedbama koje su se desile i koje će se desiti, uz projekciju fotografija Sunčana Stonea.