Amoroso je film nastao iz video materijala snimljenog tijekom istraživačkog projekta KIK Melone Amoroso u travnju 2014. 

Projekt je započeo pozivom kolegama plesnim umjetnicima Sonji Pregrad i pavleheidler i multimedijalnoj umjetnici Sabini Mikelić, da provedemo tjedan dana u zajedničkom bivanju, radu i istraživanju. Namjerno ostavljajući  granice polja istraživanja nedefiniranima, projekt je imao premisu o suradničkom odnosu kao onom ljubavnom: u kojem svatko bezuvjetno daje i prima, ostaje autonoman i poštuje autonomiju, u kojem se ono najvrjednije događa u prostoru između i uvjetovano je međusobnim odnosima, koji mijenjaju sve uključene i dotiču zonu intime.

Moja želja bila je stvoriti zaštićene vremensko-prostorne čahure, odnosno, omogućiti prostore i vrijeme u kojem možemo biti slobodni u istraživanju onog što nam se u tom trenutku čini vrijednim, dijeliti to s drugima, bez efektivnog pritiska i bez kritičke cenzure.

U proces je kao reagens uvedena poezija Sylvije Plath, iz posve subjektivnih razloga, u skladu s utopističkim postavkama projekta.

Čitav proces dokumentiran je video kamerom: zato da se ne bavimo pitanjem prolaznosti i efemernosti (ili upravo zato da ga postavimo), da otvorimo pitanje gledanosti, odnosno performativnosti (odnosno, da ga možemo zanemariti) i da bi imali dokument o proteklom procesu.

Film Amoroso istovremeno je pseudo-dokumentarno svjedočanstvo, pokušaj zaustavljanja vremena provedenog zajedno, analiza kreativnog postupka, kao i autonomni umjetnički rad koji eksperimentira koreografskim postupkom filmske montaže.

Silvia Marchig

Pokreni video

režija: Sabina Mikelić i Silvia Marchig

kamera i montaža: Sabina Mikelić

sudjeluju: Sonja Pregrad, pavleheidler, Silvia Marchig i Sabina Mikelić

partner projekta: Restart

trajanje: 46′ 11″

premijera: Improspekcije 2014.