img073

IGOR HOFBAUER

Igor Hofbauer (Zagreb, 1974.), studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega se posvećuje ilustraciji i dizajnu.

Zahvaljujući velikom utjecaju na vizualni identitet klupske scene Zagreba poznat je među fanovima alternativne glazbe. Najpoznatiji je po više od stotinu plakata za zagrebački klub Močvara, brojne klubove i bendove diljem Europe i SAD-a, kao i preko dvadeset omota albuma hrvatskih i inozemnih bendova. Radovi su mu objavljeni u knjizi The Art of Modern Rock (P. Gruschkin i D. King, 2004), zbirci najboljih rock plakata u posljednjih 50 godina.

Stil njegovih plakata i stripova jasno je prepoznatljiva kombinacija klasičnih američkih stripova, film noir stila, pop arta, njemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma, lucidno povezana rukom majstorskog crtača.

U posljednjih desetak godina posvećuje se stripu. Inspiraciju nalazi u Novom Zagrebu u kojem živi, kao i glazbi i filmovima koji su na njega imali jak utjecaj. Njegov prvi strip Prison Stories izdan je u Zagrebu 2007., (izdavači Otompotom, Zagreb i Chili Com Carne, Portugal), a 2009. izdaje knjigu skica Firma (izdavači Turbo Comix Beograd / Pariz i Kik Melone). Surađivao je s hrvatskim piscem Edom Popovićem na nekoliko ilustriranih knjiga, izdanih u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Tijekom rezidencije Studio Azil započeo je rad na stripu Mister Morgen, izdanom u Francuskoj (L’Association, 2016) i u Kanadi (Conundrum, 2017).
Umjetnik u rezidenciji Q21 u Museum Quartier-u u Beču 2015., rezultat čega je strip Inspektor Gurtel izdan 2016.
Potpisuje scenografije za brojne kazališne projekte i televiziju, između ostalih popularnu teen emisiju Briljanteen kao i mnoge stripove i ilustracije za domaće i strane novine.

Radovi Igora Hofbauera izlagani su na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem Europe i SAD-a.